Besplatno obiteljsko stablo i genealoški programi. Napravite vaše obiteljsko stablo.Besplatno obiteljsko stablo i genealoški programi. Napravite vaše obiteljsko stablo.Besplatno obiteljsko stablo i genealoški programi. Napravite vaše obiteljsko stablo.

Uvod u genealogiju

Genealogija je hobi, umjetnost i znanost istraživanja povijesti Vaše obitelji, saznavanja tko su bili vaši preci i otkuda potječe Vaša obitelj. Internet je učinio to istraživanje brzim i lakšim nudeći mnogo resursa 'on-line', pružajući priliku mnogima da brzo i lako pronađu informacije o svojim precima.
Za istraživanje povijesti Vaše obitelji slijedite donje savjete i uživajte u ovom, sve popularnijem hobiju.

Izbor Vašeg cilja

Prije nego započnete istraživanje, dobro je razmisliti o tome što želite postići. Želite li slijediti očevu lozu s kontinuitetom prezimena, ili majčinu lozu, ili možda provjeriti neku obiteljsku legendu. Ponekad se izbor sam ponudi jer istraživanje postane preteško. Ako odlučite slijediti više loza, uredite vaše istraživanje da Vam se informacije ne pomiješaju.

Povijest obitelji počinje kod kuće

Zlatno pravilo je pokušati raditi unazad, od onoga što već znate. Prema tome, povijest obitelji zaista počinje kod Vaše kuće i bit ćete iznenađeni koliko već znate ili možete saznati od bližih rođaka. Nije nužno imati puno informacija na početku, ali je preporučljivo spremiti svaku dostupnu informaciju, pa kasnije tražiti pojašnjenja od rođaka.

Najbolja polazna točka: Vi

Počnite upisom detalja o sebi, datum i mjesto rođenja, vjenčanja, suprugu, djecu - zatim dodajte Vaše roditelje, djedove i bake itd, koliko se možete sjetiti.

Sljedeći korak: Vaši rođaci

Podaci od rođaka mogu proširiti vaše znanje, ali pritom morate biti pažljivi. Anegdote se ponekad izmijene s vremenom, ali ih ipak treba zabilježiti za kasniju provjeru. Svakako razgovarajte sa svojim starijim rođacima jer oni ponekad imaju podataka koje ne možete naći niti u jednoj bazi podataka. Sve zabilježite. Kontaktiranje rođaka je često vrlo zahvalno i ugodno iskustvo.

Postizanje uspjeha

Vaš uspjeh će biti određen s mnogo faktora od kojih su neki van Vaše kontrole. On može ovisiti o sačuvanosti zapisa, koliko je često vaše prezime, socijalnom statusu Vaše obitelji i nivou pismenosti, kao i mogućnosti greške u prijepisima. Ali on ovisi i o Vašem pristupu, da razmatrate sve informacije ali ih i provjeravate, vašoj metodičnosti, pristupu problemu iz više kutova i analizi dokaza koje nađete. Iako se ponekad nađete 'pred zidom', vidjet ćete da je samo istraživanje gotovo jednako uzbudljivo kao i zadovoljstvo pri otkriću.

Dokumenti i slike

Većina obitelji ima slike i dokumente koje Vam mogu poslužiti. Na primjer: rodni, vjenčani i smrtni listovi, obiteljska biblija, školske svjedodžbe i nagrade, vojne knjižice, poslovni dokumenti, imigracijski dokumenti, putne isprave, dnevnici, adresari, pisma, razglednice, isječci iz novina, memoari, mogu značajno olakšati Vaše istraživanje.

Pogledajte stare slike da vidite koliko ljudi prepoznajete. Pokažite ih starijima da vam pomognu sa raspoznavanjem i identificiraju što više osoba da bi se te informacije sačuvale.

Sve što dobijete unutar obitelji možete uključiti u Vašu bazu podataka.

Pročitajte u povijesti obitelji, uključite se u Udruženje

Knjižnice i knjižare imaju puno materijala, vezanog za povijesti obitelji. Možda se možete uključiti u društvo za istraživanje povijesti obitelji u vašem mjestu. Za malu godišnju naknadu dobit ćete puno (pristup časopisima, knjižnicama, istraživačkim uslugama, savjete…), kao i susret sa srodnim dušama. Možete se uključiti i u mjestu koje je fokus Vašeg istraživanja. Poslužite se i internetom, naći ćete forume gdje možete postaviti pitanja i saznati o iskustvima drugih, kao i pronaći dodatne resurse.

Odaberite prave alate

Obiteljsko stablo je jezgra istraživanja povijesti obitelji, i sastaviti ga je često jedno uzbudljivo putovanje koje ponekad liči na detektivski roman. Održavanje informacija koje prikupite na papiru može ubrzo postati gotovo nemoguće, zato koristite kompjuterski program za pohranjivanje informacija i veza među njima. Family Tree Builder je odličan izbor. Besplatan je, radi na više jezika, vrlo je lak za korištenje i omogućuje organizaciju vaše kolekcije slika po osobama.

Internet nudi puno informacija, ali su razbacane i teško ih je pronaći. Uštedite vrijeme, koristite specijalizirani pretraživač MyHeritage.com Research. Može Vam pomoći automatski dobiti informacije iz važnih genealoških baza podataka za prezimena koja tražite.

Podijelite s drugima i uživajte

Kada složite Vaše obiteljsko stablo, prikupite stare slike, obiteljske legende, priče i anegdote, nemojte to čuvati samo za sebe. Objavite to na internetu da bi i ostatak Vaše obitelji mogao uživati u tome. Oni će doprinijeti vašem istraživanju i popuniti praznine u informacijama. daljnji rođaci vas također mogu pronaći na ovaj način i uspostaviti vezu s vama, kao rezultat Vašeg truda. Koristite MyHeritage.com Family Pages za kreiranje obiteljske stranice i podijelite s drugima povijest vaše obitelji i obiteljske dragulje (slike, dokumente, priče itd). pozovite vaše rođake da postanu članovi vaše stranice, otvorite neke dijelove i za goste. Uživajte!